Brödbakning och ras-klassifikation

Hejsan, här kommer det äntligen ett söndagsinlägg om brödbakning, traditioner och ras-klassifikation. :D 

Jag äter typ aldrig bröd som man köper i affären och har faktiskt inte gjort det på flera år, mest för att det inte är hälsosamt med vetemjöl (vitt mjöl alltså) och snabba kolhydrater. Men, nu har jag ju börjat baka mitt egna bröd, och det känns verkligen som en helt annan sak. Här vet jag ju exakt vad det innehåller och hur det är bakat, här finns inga onödiga tillsatser för att få brödet att hålla längre osv, så detta kan jag äta (med måtta) utan dåligt samvete. 

Mina bröd innehåller endast: fullkornsvetemjöl, grovmalt rågmjöl, vatten, havregryn, rapsolja, linfrön och lite jodberikat salt, som det ser ut just nu. :) Detta är egentligen min farmors recept som jag förbättrat lite, i grundreceptet var det egentligen bara vetemjöl (alltså inget fullkorn eller grovt) och även socker i. Jag tycker att de smakar jättegott, plus att de är väldigt matiga och sjukt mättande. :) 

Och sen tittar man lite snabbt på innehållsförteckningen på exempelvis Lingongrova eller Frökusar (alltså mörkare köpebröd som ska vara lite nyttigare) och ser att det är bakat på mestadels vetemjöl, och att det såklart innehåller även sirap. Det är vanligt att man använder sirap för att göra brödet mörkt, för att brödet ska smaka sött och så att det ska se nyttigare (mörkare) ut - sirap är för övrigt inte hälsosamt alls, för er som inte vet det, det är i princip endast gjort på rent råsocker (eller rättare sagt: ''de orena safter som bildas vid sockertillverkning''). Alltså är det inte så hälsosamt egentligen, trots att det ändå ska vara ett par av de hälsosammare alternativen. 

Jag är riktigt glad, och stolt, över att jag tog upp brödbakningen. Det är någonting som jag har tänkt väldigt mycket på de senaste åren, bara att jag liksom inte vågat ta tag i det för att jag har varit rädd för att misslyckas (jag vet, hur dumt som helst). Det har inte varit enkelt dock, det måste jag medge. Jag har faktiskt fått kämpa som fan för att få till det ordentligt med utbytet av vetemjöl och fullkorn/grovt rågmjöl osv. Nu tycker jag att det smakar hur bra som helst. :) Det enda är väl att jag fortfarande testar mig fram med hur jag bäst / godast formar bröden (små frallor, större frallor, limpor osv), och jag tror att jag bestämt mig för att liiite större frallor är bäst. :) Och sen är det ju det där att det inte håller sig färskt lika länge pga att det inte innehåller en massa tillsatser osv - men om du fryser in brödet så fort det att svalnat typ så är det precis lika gott tinat sen. :) Att exempelvis tina en fralla tar typ bara tjugo minuter, så det är bara att ta fram ur frysen precis innan man ska äta typ. :)


Brödbakning är någonting som folk faktiskt egentligen har sysslat med i tusentals år, förr var det en typ av tradition för kvinnor att baka eget bröd (att brygga mjöd osv), men folk har liksom tappat det här pga lathet, och det är ju hur tråkigt som helst. 

Jag vet att det varit tradition att ge bort bröd och salt som inflyttningspresent när någon flyttar in i ett nytt hem, i denna gåva finns en djup symbolik, bröd ska aldrig saknas i huset och saltet sägs vara magiskt och skydda emot onda krafter, och det ska symbolisera välstånd. Just seden om brödet har min pappa (som är ifrån Finland) lärt mig, jag har läst om brödet (och saltet) på efterhand och det är en flera hundra år gammal tradition i Norden och Nordeuropa. :) 

Jag har som tradition att jag alltid ristar in en runa i degen innan jag ställer den på första jäsningen. Idag blev det Algiz - det är runan som står för skydd, en typ av drivkraft som skyddar sig själv och andra, den står även för tillväxt och möjligheter, runan sägs även ha förmågan att nå upp till det gudomliga. Algiz är runan som, om man använder den som bindruna, bildar skräckhjälmen. 


För mig är brödbakningen mycket mer än bara bakning. Det ger mig mat på bordet, samtidigt som det är som en typ av terapi (att knåda deg känns mycket hälsosamt om man är arg, frustrerad eller ledsen), och det känns alltid bra att ha gjort någonting så bra, plus att jag känner mig väldigt nära min farmor när jag bakar dessa bröd. 

När jag var liten spenderade jag alltid sommarloven ute på landet hemma hos min farmor i Gusum. Jag älskade att se på och försöka hjälpa till när hon bakade frallor, och sen att äta dem, de var så jävla goda! Det känns speciellt för mig att kunna göra någonting så bra som hon gör - det är henne jag är mest lik i min familj (både personlighet och utseende), och det är jag riktigt lycklig över, jag har alltid sett upp till henne, och hon är en så bra person, har alltid varit, och hon är världens bästa farmor. När jag tittar på henne så ser jag mig själv om typ 50 år, när jag tänker på henne och hur hon är så känner jag verkligen mig själv (själsligt) i henne, eller det känns verkligen som att jag kommer ifrån henne, hur konstigt det än låter. Jag känner mig verkligen stolt över att det är just hon och hennes gener som rotat sig så starkt inom mig.❤


På tal om min farmor så har jag nu blivit ''ras klassificerad'' som jag skrev om igår, och jag blev faktiskt väldigt nöjd med resultatet. Jag blev en blandning av typerna Aisto nordid och Fenno nordid (med lite tronder och nordid). Aisto sägs vara ifrån delar av Finland (men även svenskt, ryssland och polen osv), Fenno sägs också vara ifrån delar av Finland (ses även bland annat balter, kareler och samer osv, nordöstra europa). Jag har alltså ett väldigt nordiskt utseende, speciellt finskt, med lite andra (exempelvis svenska) drag. Detta känns såklart väldigt bra för mig, jag har alltid sagt (och fått höra) att jag har ett ganska finsk utseende, och det är jag (och har alltid varit) mycket stolt över. :) Jag är ju ändå halvfinsk (pappas sida) och halvsvensk (mammas sida). Fun fact, det man gör är ju att man postar foton på sig själv (ungefär som mugshots), med typ längd, vikt, var man kommer ifrån osv, och sedan tittar ett par personer som kan sin sak på bilderna och ''klassificerar'', och det är faktiskt ett par personer som har skrivit är att jag har en ''elfic phenotype'', alltså som en komplimang, att jag skulle vara en alv då. Men jag får skriva mer om detta en annan dag, hur fint som helst iallafall, haha. :)  

Det var allt för nu tror jag, jag tänkte ta en dusch nu i väntan på att bröden svalnar lite så att jag kan frysa in dem. Förutom bakningen så har jag faktiskt bara tränat idag, och så har jag suttit med min Juli-budget och längtat till allt som väldigt snart komma skall. Vi hörs när vi hörs.❤
 

Första knådet - före jäsning
 
Algiz runan 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: