Odal, Othala

Hej. Jag har sökt efter en alldeles egen Odalruna jättelänge nu, och igår hittade jag äntligen en - ni anar inte hur lycklig jag känner mig över detta, och hur jag redan känner att jag är ett med min Odal och mitt halsband. Det är en av vad jag kallar för ''mina runor'', det är alltså de runor jag känner mest för, så att säga. Bland det jag kallar ''mina runor'' har jag även Jera, Ingwaz, Algiz och Tyr, men de kommer jag att skriva mer om en annan dag. :) 

Odal står för i första hand för familj, hem, nation och tradition, den symboliserar vårt kulturella arv, det som enar folket i ett land, runan står för det våra förfäder har och för vidare till oss. 

Runan står för det som enar folket inom ett land eller landskap,och inkluderat själva marken, jorden eller egendomen (dvs en grupps välstånd). Runan förknippas även med det som håller nationen eller rasen ren och odelbar, runan symboliserar de krafter som skapar ''vi'' och ''dem'' - det handlar om de socio-psykologiska effekterna som håller en grupp samman, det som leder till konformitet och samtidigt leder till att man skiljer sig från andra kulturer. Det är vad Odalrunan betyder för mig. Odalrunan sägs för övrigt även innehålla potentialen hos alla andra runor, det är alltså på sitt sätt den kraftigaste av runor. 

ᛟ 


Viktigt tillägg: det finns såklart de som misstycker, de som har läst någonting annat osv. Men egentligen handlar det ju vad man själv känner, och hur man själv ser på saken eller tolkar det, och det här är vad jag har läst och hur jag tolkat det jag lärt. Så det så. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: