Julafton, traditioner och annat fint

Hejsan, och god jul, hyvää joulua, and a very merry yule till er allesammans, i efterskott.♡ Jag hoppas att ni alla har haft en asmysig jul med era familjer och allt som hör till. Och så hoppas jag innerligt att alla, speciellt ni som firar med barn, har firat en vit jul. :)) Jag var verkligen astrött när jag kom hem igår, så jag orkade inte sätta mig här och uppdatera ordentligt. Istället blev det att lyssna på creepypodden och gå igenom alla foton tagna under dagen, sen gick jag faktiskt och la mig (som en annan duktig tjej) bara lite efter klockan tolv på natten. 

Jag körde iallafall med den lilla svarta figursydda klänningen igår, och jävlar... jag är verkligen helt nerkärad i den där klänningen, och jag hoppas innerligt att jag ''får tillfälle'' att använda den snart igen. Zeke och jag tog vagnen ut till Hisingen där vi firade jul med min storasyster Christine, hennes barn Anton och Lilly, deras pappa Thomas, hans mamma Yvonne, min storebror och hans son Loke, min morbror Kent Korre och mam. :)  

Det var mysigt och sådär, men inte precis som jag egentligen vill att det ska vara, så jag fick liksom hela hela tiden gå och kämpa lite med en lite nedstämd känsla och bråka med mig själv typ. Så jag var på halvtaskigt humör till och från typ hela tiden faktiskt... plus att det blev väldigt jobbigt med Zeke, plus att jag finner det mycket... störande (frustrerande, förargande) att folk inte vet hur man tar ett bra jävla foto. No offence, men jävla amatörer, haha! :(( Vi hade det iallafall allmänt mysigt, tittade på Kalle Anka, jag skulle dela ut julklapparna men fick damp efter bara tre julklappar så någon annan fick ta över, och så åt jag självklart en massa mat (jag höll på att dö av matkoma och det kändes som att klänningen skulle spricka typ) och sådär.

Jag åt potatisgratäng (ääälskar potatisgratäng), ett par köttbullar, prinskorv, ägg och lsx typ. Jo, jag är faktiskt fortfarande vegetarian, men på mitt sätt. Jag har börjat äta fisk här hemma ibland, och även bestämt mig för att jag får (förutsatt att jag själv vill) äta kött om det bjuds eller är något speciellt tillfälle, som julafton eller så. Och nej, mitt samvete är egentligen inte helt OK med detta, så jag får bråka lite med mig själv om saken, men det ordnar sig. 

Zeke är fortfarande dålig (fast han ändå är massa bättre), och det blev väldigt jobbigt för oss båda (det är massa folk, det blir högljutt, barnen är alldeles för på, han blir rädd och stressad, jag blir förbannad och ledsen osv osv)... men det gick ändå helt OK bra, tillslut. Jag känner dock att jag hellre hade varit hemma (förutsatt att jag hade en julgran osv) och haft det mysigt typ, faktiskt. Eller, tänk om man hade haft sin egna lilla familj? Drömmen är ju att ha en egen familj, att skapa minnen och nya fina traditioner, typ. Mjo... jag brukar ofta känna mig väldigt nedstämd och typ ''malplancerad'' (utanför, som att jag inte hör hemma där jag är, hemlängtan osv) vid juletid. Jag vill inte skriva varför, för det är väldigt komplicerat och lätt att missförstå, så vi släpper det här nu. 

Närmare kvällen knökade iallafall storebror, Loke, Jim, Zeke och jag ihop oss i den lilla bilen och drog hem till pappa och hälsade på en stund. Han blev väldigt lyckligt överraskad över att Zeke och jag var med. Han älskar Zeke, och Zeke är verkligen morfars pojk typ.♡ Roligast (och hemskast) måste väl ändå varit när pappa säger att jag är gravid (för att jag ser gravid ut), vi andra skrattar och jag säger någonting i stil med att ''Nej tyvärr pappa, det här är julmat'', men han insisterar - ''Nej, Sabina, du är gravid. Jag hade något på känn, jag visste det... jag ser det på dig.'' och så fortsätter han... så nu tror han att han ska bli morfar i juni typ, stackarn, haha! :(( Det var väldigt gulligt, roligt och mycket, mycket deprimerande på samma gång typ.

Det här årets finaste julklapp som jag fick blir utan tvekan ljushållaren som André gjorde åt mig, så nedrans fint!♡ Jag fick för övrigt en prenumenation hos Natural cycles av mam i år, väldigt bra och praktiskt (lovar att skriva mer om vad det är inom kort). :) Sen måste jag faktiskt få skriva att jag känner mig väldigt nöjd med mina julklappar till mig själv också. Jag köpte ju en ny tv häromdagen, och den är jag helnöjd med. Och så har jag ju faktiskt köpt en massa asbra och asfina böcker till mig själv i julklapp också. Den forna seden vol I-II, Nordiska myter, John Bauers förtrollande sagovärld, Ronja Rövardotter och Svenska folksägner. De finaste julklapparna jag själv gav bort i år var utan tvekan böckerna Asgård: sagor ur den nordiska mytologin (till Loke), Djuren i Yggdrasil (till Leon) och även böckerna Europas raser och Nordiska väsen (till André). Ja, jag älskar verkligen böcker. 


Jag har någonting som känns viktigt att skriva om innan jag avslutar det här inlägget, jag tänkte skriva lite om vad julen egentligen är. Det är ett vanligt och mycket, mycket beklagligt missförstånd att julen skulle vara en kristen högtid, julen har ingenting alls att göra med kristendomen. Julen och vintersolståndet har firats i Norden (och Europa) i över tvåtusen år. Jag tycker att alla ska ha klart för sig att julfirandet från början är ett hedniskt firande som kristendomen sedan ”tog över” och gjorde om till sin egen högtid.

I praktiken är alla ursprungliga seder och bruk som är kopplade till julen helt hedniska - julgranen, kransen på dörren, misteln i taket, julbockarna (som symboliserar asaguden Tors bockar), julegrisen (som symboliserar asarnas galt Särimner), vi har utbytandet av gåvor, vi ställer ut en tallrik gröt till tomten (tomtenissar, gårdstomtar) osv osv, och allt detta härstammar från den forna seden (asatron, det förkristna och hedniska norden). Så det så. 

Julen handlar i första hand om vintersolståndet, tiden på året när ljuset vänder, solen återkommer och dagarna blir längre igen. Detta är som sagt någonting som vi i Norden (och Europa) har firat i tusentals år. Vintersolståndet infaller den 21a december, och det är då man börjar firandet. 

Jag personligen känner faktiskt att jag från och med nu ska börja mitt firande då, istället för på julafton. Nästa år ska jag för övigt fan ha mina två julgranar (plast, men ändå naturtrogna), och jag ska ha min bock. Jag kan se det framför mig, och det är så nedrans jävla fint.♡ 

Jag hade egentligen tänkt fördjupa mig mer i ämnet (vintersolståndet som en hednisk tradition osv) för att lära er lite vett, men jag känner faktiskt att det här får räcka för idag. Jag tänker att jag ändå kommer att skriva mycket om det här när jag börjar skriva om den forna seden och sådär inom kort så. :) Vi hörs när vi hörs.❤
 

Bina, julafton 2017 

Anton, lilla Lilly och Zeke 


Julmat #badvegetarian


Matkoma från helvetet


Kalle Anka önskar god jul (och jag saknar Arne Weise)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: