ᛟ ᛃ ᛉ ᛝ - runlära

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om mina runor. Jag kallar dem för övrigt ''mina'' runor för att det är de fyra runorna som jag själv använder och känner mest för, så att säga. Och det är dessa fyra (fem) som jag i framtiden kommer att tatuera in någonstans på min kropp. Jag har iallafall alltid, eller iallafall typ så länge jag kan minnas, varit intresserad av och älskat allt som har med vårt folk och vårt land förr, den forna seden, hedendom, runor osv att göra. Att läsa om, lära mig och lära ut (läs: skriva) om det här, en liten del av mitt kulturella arv, är verkligen någonting som känns bra och meningsfullt för mig. Här har vi känsla och kärlek.
 
 Othala, odal -
Othala betyder bokstavligen hemlandet, runan symboliserar det kulturella arvet som går vidare från generation till generation. Det som enar folket inom ett land eller landskap,och inkluderat själva marken, jorden eller egendomen (dvs en grupps välstånd). Runan förknippas även med det som håller rasen eller nationen ren och odelbar. Det som leder till att nationen eller familjen fortplantar sig och lever vidare. Runan handlar om de socio-psykologiska effekterna som håller en grupp samman, det som leder till konformitet och som samtidigt leder till att man skiljer sig från andra kulturer. De krafter som skapar "vi" och "andra".

Jara, jera - 
Jara förknippas med skörd och konsekvenser eller resultat av tidigare handlingar. Det kan handla om vinster och belöningar men också om straff. Runan tolkas däremot för det mesta i positiv mening. En tid av frid och lycka, fruktsamhet, hopp om frid och välstånd. En tid då man också jobbar eftersom man måste samla tillräckligt med resurser, i form av både kunskap och ibland materiella saker, inför nästa utmaning eller inför nästa period av fruktbarlöshet. Det är därmed tid för att plöja och för så nya frön.

Algiz, älgrunan - 
Den allmänna betydelsen är skydd, säker tillflykt, möjligheter till tillväxt och snabb utveckling. Runans form påminner om älgens horn som kan fungera som försvar. Runan anses ha en kraft i sig, som ger skydd. Även andligt har runan en betydelse, förmågan att nå upp till det gudomliga.

Med fyra älgrunor (som bindrunor), kan man göra en skräckhjälm, som för mig ser ut som en snöflinga. En skräckhjälm är till för injaga skräck i fienden och för att stärka den egna kraften. 

Ingwaz, ing - 
Ing representerar familjekärlek, manlig fruktbarhet, skaparkraft, fysisk kärlek, attraktionskraft och kreativitet. Ing står också för vårens kraft, alla de växter som börjar gro efter den mörka kalla vintern, och sådden, både den växtliga sådden såväl som djurens och människornas sådd, i avsikt att frambringa ny avkomma. Runan symboliserar också Jorden och vår djupa relation till den. När den dyker upp innebär det att man bör spendera mer tid ute i naturen eller att blir medveten om tingens naturliga ordning. Behovet av att ta hand om sin egen kropp och hälsa, i synnerhet diet och vad man äter, motion etc. indikeras också av denna runa.


Precis just nu, lite kladd 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: